După cum probabil bine știți, de multe ori în recomandările nutriționale găsim termenul de porție. Dar ce înseamnă o porție?
• Cereale, pâine, orez, paste făinoase:
1 felie de pâine de 30 de grame;
2 linguri de mămăligă pripită;
3 linguri de cereale integrale;
1/2 cană orez/paste fierte;
1/2 covrig/corn;
2 biscuiți simpli;
1 lipie mică cu diametrul de 20 cm;
1 pumn de crutoane (pesmeți);
1/2 cană porumb fiert sau 1 știulete fiert;
1 clătită mică, fără conținut.
• Legume şi vegetale:
1 bol de legume crude, variate (salată, spanac, castraveți, roșii, varză, ardei)- 250 g;
1 cană de legume fierte;
1/2 cană de fasole uscată, mazare, linte, soia fierte;
• Fructe:
1 fruct de mărime medie (măr, portocală, nectarină, piersică);
2 fructe mici (caise, clementine, mandarine, kiwi, prune);
1 cană de cireșe (întregi, cu sâmburi);
1 cană fructe de pădure;
1 felie pepene verde/galben;
1 ciorchine mic de struguri;
1 cană salată de fructe;
3/4 cană suc de fructe neîndulcit;
1/4 cană fructe uscate.
• Lactate:
1 cană lapte degresat/semidegresat (250 ml);
1 cană iaurt, sana, lapte bătut, kefir;
1/2 cană brânză dietetică;
60 g de brânză de vaci;
1 lingură brânză de burduf, urdă, parmezan ras;
30 g de cașcaval, brânză feta, telemea .
• Carne, pește, ouă:
1 bucată carne slabă de mărimea unui pachet de cărți de joc;
1 bucată de pește cât o palmă cu degete;
1 ou;
2 felii de șuncă, salam;
2 ficăței de pui;
1 cremwurst;
•Dulciuri și grăsimi:
1 linguriță zahăr, gem, miere, cremă de ciocolată;
4 pătrățele de ciocolată;
2 bomboane de ciocolată;
2-3 lingurițe tort/prăjitură;
1 cupă inghețată;
1 linguriță ulei/unt;
1 lingură smântână;
1 pumn mic de măsline/ alune.
• Alcool:
11-14 g alcool pur;
1 bere de 330 ml ( 5% alcool);
1 pahar vin 150 ml (12% alcool);
45 ml bauturi spirtoase (40% alcool).