glow
logo
img1

Acest tip de diabet apare în urma distrugerii celulelor beta ale pancreasului. Distrugerea survine cel mai frecvent printr-un mecanism autoimun. Manifestările clinice devin evidente atunci când masa celulelor beta a fost distrusă în proporţie de peste 80%. În plus, datorită hiperglicemiei cronice scade şi mai mult secreţia de insulină printr-un mecanism numit glucotoxicitate.

Diabetul de tip 1 poate să apară la orice vârstă, dar cel mai frecvent apare în copilărie şi adolescenţă. La tineri, agresiunea de tip autoimun duce la o apariţie rapidă a diabetului. Când procesul autoimun are loc la persoane mai înaintate în vârstă, evoluţia poate fi lungă, iar boala este numită diabet autoimun latent al adultului( LADA=latent autoimmune diabetes in adults).

Simptomele constau în sete, poliurie (urinat des), polidipsie (consum de lichide în cantităţi mai mari decât normale), scădere în greutate rapidă, astenie. Dacă tratamentul nu este instituit rapid şi corect, apare o alterare variabilă a stării generale, cu cetoacidoză, de la uşoară la severă, ce poate duce chiar la deces.

Tratamentul actual este cu insulină, administrată în mai multe prize pe zi, încercându-se, pe cât posibil, recreerea unui profil fiziologic de insulinosecreție.

O parte dintre pacienţi prezintă o stare de remisiune, ce apare după instituirea tratamentului cu insulină, perioadă limitată în timp (de la câteva săptămâni la câteva luni ), care se mai numeşte "lună de miere". Această stare se poate explica prin înfrângerea glucotoxicităţii şi menţinerea producţiei endogene de insulină o perioadă mai lungă.


  • fb
  • twitter
  • linkedin
  • wordpress
Dr. Gönül Iusein © 2014 | All rights reserved   *designed by Bianca Ene
close button
close button

logo
glow

 BINE AȚI VENIT

line

În căutarea zilnică de răspunsuri la întrebări diverse, oamenii apelează tot mai frecvent la informaţia disponibilă în mediul on-line. Putem accesa informaţii variate: de la cum să croşetăm la cum să construim o casă, de la cum să gătim precum cei mai buni bucătari ai lumii la cum să învăţăm o limbă străină sau să cântăm la un instrument. Lista e mereu deschisă, atât timp cât există oameni care împărtăşesc cunoştinţele lor cu o lume întreagă. Iniţiativa este una lăudabilă, căci cunoaşterea înseamnă putere, înseamnă independenţă, înseamnă posibilitatea unei evoluţii permanente.

Am creat acest site ca să vin în ajutorul celor interesaţi atât de subiectul vast al diabetului zaharat, cât şi de cel al nutriţiei. Ţin să mărturisesc că motivele care m-au determinat să pornesc acest proiect destul de ambiţios nu sunt întru totul altruiste, ba din contră, căci sper ca astfel să fiu cel puţin la fel de motivată ca până acum să citesc literatura de specialitate, să fiu la curent cu ultimele noutăţi şi astfel să pot oferi informaţii cât mai corecte.

Problema principală o reprezintă totuşi faptul că informaţia nu este mereu corectă. O atenţie deosebită trebuie acordată surselor de unde ne luam informaţiile. Din păcate, ca şi în alte domenii, în domeniul medical on-line beneficiem de prea puţine informaţii corecte, coerente, adaptate la actualităţile ştiinţifice, bazate pe studii atent controlate.
Nu rareori accesăm diverse site-uri care par să ne ofere răspunsuri la întrebările noastre, dar care se dovedesc a fi superficial făcute, cu traduceri inexacte ale unor articole scrise în limbi de circulaţie internaţională, cu autori necunoscuţi, pe care e destul de greu să îi atenţionezi pentru cele scrise.

Vă invit să citiți articolele deja postate și în cazul în care aveți întrebări puteți oricând să mă contactați. Dacă deja aveți un diagnostic sau doriți o consultație, puteți oricând să vă programați la o întâlnire, unde putem discuta un plan de tratatment care vi se potrivește. Pentru a fi mereu la curent cu ultimele noutăți puteți vizita blogul meu.

image02

glow
close button

CALCULATOR DE GREUTATE

line
Înălțime (în cm):   
Greutate (în kg):   
Vârstă (în ani):     
Bărbat     Femeie
glow
close button

LINK-URI UTILE

line